(56) הבדלי תרבויות בעולם העסקי: לחצות את הגבול בין הצלחה לכישלון
הבדלי תרבויות בעולם העסקי: לחצות את הגבול בין הצלחה לכישלון
המהפכה הטכנולוגית אפשרה לעולם העסקים להתפתח ולהפוך למהיר ולרחב יותר. מדינות עושות עסקים גם כשהמרחק הגיאוגרפי והתרבותי ביניהן גדול . אחת מהדוגמאות המובהקות לכך היא סין הקומוניסטית והעולם המערבי.
העולם בעשורים האחרונים הופך לתופעה המזוהה עם הכינוי כפר גלובלי. מחיצות בין תרבויות שונות שהיו מונעות קשרים מדיניים ועסקיים בעבר הוסרו והותירו מקום רחב להתפתחות שוק עסקים גלובלי דינמי ורחב יריעה. בעולם המודרני אנשים ממקומות שונים בתכלית נפגשים לשיתוף פעולה עסקי .
שאלה חשובה שעולה במסגרת מפגשים עסקיים ממדינות שונות היא מהי המשמעות של פער תרבותי וכיצד מתמודדים עמו.
כל איש עסקים מודע להשפעה הרבה של חזותו והתנהגותו בפני אנשים אחרים. יחסים בין אישיים חורצים את גורלן של עסקאות שמתבצעות ולא משנה מה היקפן. כדאי להבין כי למרות שאנו חיים בעידן טכנולוגי,תקשורת בין אישית עדיין לא איבדה את מעמדה בעולם העסקי .
אם כן על כל איש עסקים רציני להיות מודע להקשר התרבותי בו הוא נמצא שכן זה משחק חשיבות רבה ומכתיב את סיכויי ההצלחה של יחסיו העסקיים בחו”ל. רואים את ההשפעה שלפערים תרבותיים אצל אנשי עסקים ישראלים שמתקבלים בברכה במקום אחד בעוד באחר הם מתקשים להשתלב בנוף התרבות המקומית. בעוד שבמדינות מסוימות פתיחות, חמימות וחוסר רשמיות יחסית יתקבלו בברכה, במקומות אחרים המזג הישראלי עלול להתפרש כוולגריות וחוסר רצינות.
ואמנם תקשורת בין אישית מוצלחת משחקת תפקיד מכריע ביכולת להצליח בחו”ל והיא דורשת ידע ומיומנות. לכן, כשמתכננים לכבוש יעדים עסקיים בחו”ל יש ללמוד מהם כללי עשה ואל תעשה בתרבות המקומית: מהי הופעה חיצונית ראויה, מהי הדרך בה מדברים ומציגים את עצמך, בדרך בה מנהלים סמול טוק ועוד.
אחד מהכללים הבסיסיים בעולם העסקי הוא קוד לבוש שמשתנה בין מדינה למדינה. בגרמניה למשל, חליפות עסקיות הן נחלתם של מנהלים בכירים. הלבוש הנהוג לפגישות עסקיות הוא בדרך כלל נוח יחסית.
על מה ואיך לדבר?
איש עסקים ישראלי צריך לדעת כי בגרמניה סמול טוק לא משחק תפקיד משמעותי כמו במקומות אחרים. כמו כן הרעפת מחמאות אינה מקובלת בגרמניה במיוחד לא מצד זרים ועלולה אף להתקבל בחשדנות. במקרה של איש עסקים ישראלי המגיע לסין , עליו לדעת כי מקובל לדבר בסבלנות ובנימוס. בעוד שבמדינות רבות, ובכללן בישראל, מקובל לענות בלא ובשלילה מוחלטת, בסין תגובה שלילית נחשבת כחוסר נימוס. במקרה זה יהיה עדיף לענות בתשובה יותר מעורפלת ויש להבין כי זאת תהיה הפרשנות גם מצד השני.
עניין נוסף שיש לקחת בחשבון הוא מהו המרחק המקובל בין שני אנשים בפגישה עסקית. זהו פרמטר נוסף שמשתנה בין מדינה ומדינה. בוונצואלה נהוג לעמוד די קרוב אחד לשני באופן שיתפרש כפולשני במדינות אחרות. אם שומרים מרחק במהלך פגישה הוונצואלים אולי יפרשו זאת כדחייה.
כדאי לשים לב כי בקודים התרבותיים חלים גם שינויים כפי שקורה למשל ביחסים מגדריים. במדינות מסורתיות נשים אינן נכללות כלל בעולם העסקי או במקרים פחות קיצוניים הן נדרשות ללבוש צנוע ולהתנהג לפי קוד התנהגות מסוים. בחלק מהמדינות לא נהוג ללחוץ יד לאישה לפני שהיא מושיטה את ידה. במקביל ניתן להבחין כי ביותר ויותר מדינות במהלך הזמן קודים אלה משתנים והופכים לשוויוניים.
אלו הן מספר דוגמאות קטנות לקוד תרבותי והבדלים בינתרבותיים המאפיינים כל מדינה ומדינה בהקשר העסקי. אי ציות לקודים תרבותיים עלולים ליצור מבוכה וחוסר הבנה, וכך להוות מכשול רציני בדרך להצלחה עסקית. או במילים אחרות, נדרשת הבנת הבדלי תרבויות בכדי להצליח בזירה העסקית.
כפי שניתן להבין מסקירה קצרה זאת, קיימים ניונאנסים רבים שיש להיות מודעים אליהם וחשוב אף להיות מודעים לשינויים התרבותיים שחלים כל הזמן. אם אתם מתכננים לעשות עסקים עם מדינה זרה או לחדור לשווקים חדשים כדאי להכיר אותם היטב. אנו ב- Add-Vantage מציעים סדנאות פרקטיות המועברות על ידי מומחים להבדלי תרבויות המגיעים מהמגזר העסקי. סדנת הבדלי תרבויות תכין אתכם לגישור על הפערים התרבותיים בדרך להצלחה עסקית בחו”ל.
רוצה לקבל סדרת טיפים בחינם לשיפור התקשורת העסקית הגלובלית והאנגלית העסקית?